Chawanmushi

Imponera med en Chawanmushi

Chawanmushi kan beskrivas som en japansk omelett i mugg.

Det är väldigt gott. Gillar du omelett och andra äggrätter så är det här en imponerande förrätt.

Att laga mat från andra länder kan ha en hög instegströskel eftersom det behövs lite annorlunda ingredienser.

Den här behöver ett fåtal sådana saker.

Jag gjorde mina med räkor och svamp, shiitake svamp som ofta finns i vanliga mataffärer. Jag har hittat både på Konsum och Hemköp. Ekologiskt odlade i Sverige.

Jag hade mirin som jag använde tillsammans med japansk soya och marinerade räkor 🍤 och svamp i detta utblandat med vatten. Mirin köpte jag på Hemköp och borde finnas i många större livsmedelsaffärer.
Jag hoppade över sake enligt receptlänken nedan och tog Mirin istället. Soya och fiskbullar använde jag. Ingen morot.

In i ugnen täckt med folie och vattenbad i en gratängform.

Tror faktiskt inte det går att misslyckas med en Chawanmushi. Och gott är bara förnamnet 👌 Smakrik och tuggmotstånd i svamp och räkor.

I Japan serveras den i en mugg med lock likt den på bilden. Och vi har fler modeller av mugg med lock i vår webshop. Här är en länk. Chawanmushi äts med sked. Och det går bra att göra i vilken kopp eller mindre skål som helst.

Här finns ett svenskt recept från Köket.se och skrivet av Anders Leve’n