japansk triangelväska

Sy en japansk triangelväska

Japansk triangelväska

Japansk triangelväska, eller origami bag, syr du enkelt av ett tygstycke. Användbart till mycket.
Du kan använda den som väska men också som en förvaring för något i hemmet. Jag har själv gjort en som jag förvarar linfrö, sesamfrö etc i.

Detta är ett klassiskt japanskt sätt att sy ihop ett tygstycke och använda att bära saker i. Fäster du ihop de två flikarna så blir det en axelväska. Om du låter dem vara som de är så använder du dem att knyta ihop din tygpåse med.

Storlek

Tänk hur bred du vill att väskan ska vara i botten. T.ex. 50 cm blir en ganska stor väska som du hänger på axeln.
Du ska klippa tygstycket 3 gånger så långt som bredden.
Alltså i det här exemplet så klipper du 50 x 150 cm tyg. Sicksacka runt om.

Japansk triangelväska, gör så här

Placera tygstycket med mönstret vänt upp. Vik de två sidorna i motsatt riktning. Se bilden.

Därefter ska du vika upp den högra fliken. Den gula prickens hörn ska vikas upp som på bilden.

Du har nu din fina sida vänd inåt och nu tar du fram dina nålar och nålar ihop kanterna där du ska sy. Alltså två sömmar. En på varje sida.

Gör du två likadana så får du också ett foder till din väska.
Vill du arbeta mer med väskan så kan du sätta en dragkedja i en av öppningarna istället för att sy ihop, då får du en ficka på din väska. Eller sy in en liten läderdetalj i sömmen så ser den genast mycket mer arbetad ut. Vill du ha en mer utpräglad botten så gör du två sömmar diagonalt i botten. Vik hörnen och sy från insidan, se den stora bilden på den blå väskan.

Nu är väskan klar om du vill använda den som en knytpåse för din matlåda eller förvaring i hemmet. Du bestämmer själv hur mycket jobb du vill lägga ner på din påse eller väska. T.ex. sätta kantband på flikarna. Vänd den åt rätt håll och fyll med något och knyt ihop.

Vill du göra handtag så tar du en bit tyg eller läder och syr en rund kanal,, som en tub. Trä den över den ena fliken och sy sedan ihop de båda flikarna så att det håller. Dra tuben över din ihopfästning så har du ett snyggt handtag som du kan hänga på axeln.