Onigiri

Onigiri – perfekt sommarmat

Onigiri

Onigiri är en risboll som äts kall och kan smaksättas på många olika sätt.
Vanligt i Japan är smaksättning med plommon, sjögräs och sesamfrö.

Jag gjorde dessa som sommarlunch på landet efter att jag fått smaka av grannens lilla kille som hade liknande med sig till stranden förra veckan.
Att grannen har japanskt ursprung gillar jag 😊

Så här gjorde jag

Jag kokade ett halvt paket japanskt ris (sushiris) utan risvinäger etc.

Låt riset svalna innan du sätter igång att forma dina bollar.
En riktig Onigiri har formen av triangel med rundade hörn. Och att forma sådana kräver träning. Du kan googla och se att de kan se väldigt olika ut.

En genväg är att använda en liten plastpåse. Lägg i ca tre rågade matskedar kokt kallt ris. Tryck ner i ett hörn (som då blir en trekant)

Japanskt ris är väldigt kladdigt och fastnar på händerna. Vill du göra på det riktiga sättet och forma bollar med händerna så se till att ha mycket vatten på händerna.

 

 

Packa ihop hårt, platta till och försök forma hörnen lite runda.

En onigiri är ganska tjock och kompakt.
Smält smör i stekpanna. Snåla inte på smöret 😉
Jag droppade soya över risbollarna. Tyvärr hade jag bara kinesisk soya på landet. Jag är övertygad om att det blir godare med japansk soya. Sorry 😢

Stek så att bollarna får en knaprig yta.

 

 

Låt dem kallna innan du äter dem. Gärna i kylskåp.
Ju bättre packade och formade bollar ju bättre håller de ihop.
Ät som vi äter en smörgås, dvs inga bestick eller fat behövs.
Gott och lätt att ta med tycker jag. Svep in i plastfolie eller köp en särskild burk för onigiri. Av en händelse så säljer vi sådan i vår webshop för japanska matlådor 🙂

Här hittar du en länk till Bentobox.se