Gomasio
Gomasio är en japansk krydda som du enkelt gör själv. Den kan användas i många olika maträtter.
Om jag tänker vår svenska vanliga mat så skulle jag strö den över en sallad. Kanske över pasta, om jag nu åt pasta 😉
Min absoluta favorit är skivad avokado med gomasio på.
Det här behöver du:
Det du behöver är sesamfrö och salt, en stekpanna och en japansk mortel, en suribachi. En suribachi är en porslinsskål med räfflad insida där du kan mala och blanda olika kryddor, vitlök och blanda en dressing t.e.
Den används också när du vill göra gomasio (sesamsalt)
Så här gör du Gomasio
Tag 10 delar sesamfrö och 1 del salt. En del kan ju vara en tesked till exempel.
Lägg detta i en stekpanna (teflon) på hög värme
Rör hela tiden i blandningen med en träsked, rör i cirklar och se till att du rör runt bland allt. Det ska inte bli bränt. Och du ska inte ha olja eller fett i pannan.
Efter några minuter märker du att blandningen blir mjukare och hänger ihop lite mer. Jag har lärt mig att höra när det blivit varmt och mjukt.
Du ska nu hälla detta i en mortel och ”mosa” ihop allt så att det blir mer likt en grynig pasta.
Nu är det klart! Smaka på blandningen.
Vill du köpa en en japansk mortel, suribachi, här är länken till vår webshop..
Mums så gott tycker jag.