Okonomiyaki, japansk pannkaka

Okonomiyaki

Okonomiyaki kallas ibland för japansk pannkaka. En enkel rätt som kan varieras i en mängd varianter.

Det kanske inte ser så gott ut när du kollar de fåtal ingredienser som ingår. Men det här är en riktig höjdare tycker jag.


Det du behöver är;

  • mjöl, 1 dl
  • Vatten, 1 dl
  • 1 ägg
  • En bit uppskuren vitkål i bitar ca 2×2 cm
  • En skvätt soya

Blanda en smet av vatten, mjöl och ägg. Lägg till en skvätt soya. Skär upp vitkålen i bitar och blanda i smeten. Det blir en ganska fast smet.

Blanda i eventuella fler smaker, tex bacon, lax, vårlök eller vad du gillar.

Smör eller olja i pannan och medelhög värme på spisen. Stek ca 5 minuter på varje sida. Pannkakan ska vara tjock, ca 2 cm. Stek ganska hårt utan att bränna.


Jag väljer lite stekt bacon och vårlök i min.  Har också provat med rökt lax och det blev minst lika gott.

Ett måste och vanligt i Japan är att ha japansk majonäs (Kewpie) spritsad över pannkakan.

Du hittar den typiska majonäsflaskan i asiatiska affärer. Se översta bilden hur den ser ut.

Detta kommer garanterat bli sommarens favoritlunch.  Grädda fler om ni är många. Jag tycker en halv är lagom.

Smakar inte som rå vitkål och den lite knapriga ytan gör hela maträtten. Funkar även till barn.