jul i japan

Jul i Japan

Jul i Japan (クリスマス, Kurisumasu)

Jul i Japan har firats sedan början av 1900 talet, och då inte som en religiös högtid med firande av Jesu födelse och de vise männen som kommer med gåvor etc. Det har vi väl i det närmaste glömt även i vårt land 🙂 Det finns ju ytterst få kristna i Japan, ca 1 % av befolkningen är kristna.

Snarare kommer traditionen att fira jul från USA och gamla Hollywoodfilmer från efterkrigstiden. Det är granar, presenter och en hysterisk kommersiell tid liksom stora delar av världen har.  Huvudsakligen firas julen som en tid då vänlighet sprids genom att skicka julkort och ge gåvor.

Skillnader mellan vår jul och Japansk jul

Det är vanligt att juldagens kväll ägnas åt romantiska möten mellan älskande par. Det är inte en familjehögtid på samma sätt som i Sverige.
Presenter och att äta middag på en restaurang tillhör aktiviteterna och det gäller att boka restaurangen i god tid!

Japansk julkaka ”christmas cake” eller som de kallar sin kaka; Kurisumasu KEKI

Nyfiken på Japan

”Alla” äter en speciell julkaka, typ sockerkaka med grädde och jordgubbar. Och om du brukar använda Emoji när du textar små meddelanden så kanske du sett den som ser ut som en liten jordgubbstårta, det är en Kurisumasu! Bara så att du vet.
Var ute i tid för att få din julkaka, alltså var ute i god tid att beställa din julkaka som kan vara svår att få tag i annars.

Kentucky Fried Chicken

Japanerna såg tidigt att amerikanerna brukade äta kalkon på julen, i brist på kalkon tog Kentucky Fried Chicken greppet om detta 1974 och lanserade ”Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky till jul!) personalen tog på sig tomteluvor och pyntade med granar och erbjöd sin meny som alternativ julmat. Och så blev det, det är vanligt att gå till KFC och äta på julen. Det hela blev en japansk jultradition ungefär som vi i Sverige tittar på Kalle Anka på tv. Den 24e december kan man se långa köer utanför KFC och det är även vanligt att boka några hinkar kyckling i förväg. (!)