Japanese knot bag

Japanese knot bag

Japanese knot bag som du syr med överblivna tygrester. En gammal skjorta eller så köper du ett japanskt tyg och fodrar med en gammal skjorta som jag gjort.
Detta syprojekt tar ca 60 minuter att sy.
En knot bag är en liten väska som har ett långt band och ett kort band där du stoppar det längre i öppningen på det korta och får således ett handtag att bära väskan i.

Detta behöver du:

  • Symaskin
  • Fyra bitar tyg som är ca 40x 35 cm. Två bitar till foder (insida) och två bitar till utsida.
  • Vlieseline eller mellanlägg om du vill sy en stadig väska.
  • Måttband

När jag frågar chatGPT (det är vad alla pratar om i min vardag och därför behöver jag prova) vad en japansk knot bag är så får jag följande AI svar:

En japansk knutväska är en typ av väska som är gjord av en enda bit tyg, som är knuten och vikt på ett särskilt sätt för att skapa en ficka. Dessa väskor är vanligtvis gjorda av bomull eller linne och kan användas för att bära allt från matvaror till personliga föremål. De är populära för sin enkelhet och hållbarhet.

Jag valde att göra en för att förvara mina kablar till dator och mobil i. Den är så pass snygg att den faktiskt kan stå i en hylla och se finare ut än de där småsmutsiga kablarna som inte är så kul men också ett måste att ha tillgängliga.

Japanese knot bag

Klipp till dina bitar tyg, fyra stycken. Och börja med att sy ihop handtagen räta mot räta.

Japanese knot bag

Därefter lägger du dem rätsida mot rätsida yttertyg och foder och syr runt öppningen som bildas i mitten. Vänd ut och in, pressa med strykjärn och sy sedan en fin stickning längs med kanten.

Japanese knot bag

Nu börjar det bli svårt att beskriva. Du ska alltså få ihop rätsida med rätsida för respektive ut och insida och sy ihop tre sidor så att det lämnas öppet vid ”handtagen”
Jag utgick själv från den här fiffiga beskrivningen på youtube.

Totalt tog det mig 60 minuter att göra den här lilla väskan. Ja det är klart att symaskinen skulle gå sönder på slutet och tittat du nära så ser du att jag fick tråckla sista biten och vänta till symaskinen är tillbaka från reparation. Shit happens 🙂

Vill du sy med japanska tyger så hittar du det här i min webshop

Några fler bilder från mitt lilla projekt.