Tankar i Corona tid

Tankar i Corona tid

Tankar i Corona tid, en tid som fick oss alla att stanna upp en stund. Frågorna som snurrar i mitt huvud är om detta kommer att påverka oss ”efter” dvs när rädslan för att smittas, och dö har lämnat oss. För det är väl döden som är hotet?

I vårt moderna samhälle är en världsomspännande pandemi något som hindrar vår frihet, en frihet som vi i välutvecklade ekonomier och länder har tagit för givet. Att vi kan resa kors och tvärs, träffa vilka vi vill och shoppa med snabba leveranstider samt ha tillgång till skolor, sjukvård och arbete för att fylla våra liv med det vi tycker är viktigt.

Vi har haft farliga virus förr, tänker på SARS (2003) som iof inte drabbade Sverige och heller inte skördade så många dödsfall. Vi hade svininfluensan (2009/10) där fler dog (ca 280.000 i världen) men inte så många som dagens virus.
Och vår vanliga vinterinfluensa skördar liv varje år, vissa år värre än vanligt. T.ex. vinterinfluensan 2018 så dog 3.000 svenskar trots vaccin och viss immunitet.

Media rapporterar och sprider samt implementerar rädslan i vårt medvetande. Antalet döda växer för varje dag, i Sverige och i vissa länder. Kunskapen om detta virus är låg och rädslan är som hämtad ur en Hollywood producerad science fiction film om domedagen för planeten och mänskligheten.

Media ska rapportera och hålla befolkningen uppdaterad på vad myndigheter och andra viktiga personer har att säga. Och vi som läser och matas med info behöver förstå var källan till allt som skrivs kommer från. Vi behöver vara bra på källkritik. På de 10 år som passerat sedan svininfluensan har vårt digitala liv förändrats dramatiskt. Tänk att smarttelefonen, Iphone t.ex. kom 2007. All information sprids idag i sociala medier. Facebook startade 2004 och den stora boomen i Sverige kom 2009.

Fördelar med kris i världen finns också. under några veckor i början av året kunde vi se satellit bilder från Kina och Indien och hur mycket mindre föroreningar det fanns i luften när koleldade fabriker var stängda och biltrafiken stod still.
Vi har lärt oss att distansjobba och att tvätta händer, vi har lärt oss att ta hänsyn till äldre, vi har också lärt oss att e-handla i alla åldrar. 44% ökning i April 2020 jmf med samma period 2019.

Hur kommer det att se ut när faran är över? Historien säger oss att människor snabbt glömmer och att vi förmodligen återgår i de spår vi redan gick. Personligen tror jag att vissa jobbresor i framtiden kommer att ersättas med digitala möten och jag tror också att e-handeln fick ett bestående lyft. (2019 stod e-handeln för 10%) Pandemin kommer lyfta e-handeln några steg.


Och var tog Greta vägen?

Medieutrymmet räckte inte till för den miljökamp som pågår, och vi kan nog också vara säkra på att fler farliga virus kommer i spåren av att vi skövlar och missköter vår planet. Hur mycket animala virus finns det i Amazonas?! Och när flyttar de över till människan då djurens hem eldas ner för att vi rika i väst vill äta Brasilianskt kött och dricka sojamjölk. EU importerar 140.000 ton (!) kött från Brasilien varje år. Läs mer hur du kan tänka på https://www.naturskyddsforeningen.se/3-tips-Amazonas

Sammanfattar mina tankar med att det också är skönt att få veta att jag påverkar mitt eget sätt att leva, att inte överkonsumera, att vara rädd om de saker jag har, att glädjas åt små saker. Att duka upp en fin frukost, stanna upp och se mig omkring och hålla handen runt den varma kaffekoppen och känna glädje för så mycket.

Nu stänger jag datorn och njuter istället av utsikten en solig försommardag i skärgården och gläds åt den lycka jag har som köpte detta lilla hus för 26 år sedan när det fortfarande gick att köpa utan att vara miljonär.

Vill du stanna upp, duka fram en fin frukost så kan du stödja min lilla verksamhet med Japanska saker som är tillverkade med kärlek hos mindre tillverkare i Japan.