Sashiko och återbruk

Sashiko och återbruk

Sashiko och återbruk av något du tänkt att slänga. Sashiko som betyder ”små stygn” är en väldigt gammal broderiteknik från Japan.
Den har ursprungligen använts för att lappa och laga kläder. Idag görs sashiko broderi även på nya tyger, ofta indigo blå botten och vit tråd som bildar geometriska mönster.

Det är lite pyssel och tar tid att göra dessa broderier, mer om det i kommande inlägg. Nu tänkte jag dela ett enkelt sätt att sysselsätta sig en kort stund. Jag rensade lite på landet och höll mig för ovanlighetens skull inomhus då vädret inte var så charmigt.

Ett gammalt kuddfodral låg i en låda, det tog jag och klippte kvadrater om 12 cm. Tråcklade ihop och vände ut-och-in. Därefter tog jag sashiko tråd, vit broderitråd av bomull. Sashiko broderi består av små stygn som går upp och ner genom tyget.
Jag tänkte att jag skapar några slarviga glasunderlägg av det gamla kuddfodralet.

Sashiko och återbruk
Stygnen går helt enkelt upp-och-ner genom tyget.

Du kan göra fler stygn samtidigt och dra tråden så att den följer tygets yta.
Börja med en ram i den yttre kanten och sen väljer du hur du vill sy stygnen över ytan. Prova dig fram. Det tog ca 20 minuter att tillverka ett glasunderlägg på detta slarviga sätt.

Sashiko och återbruk
Starta med en ram i ytterkant.

Jag tycker de blev fina i all sin enkelhet, och så fick jag något att pyssla med en liten stund. Mina egna unika glas-underlägg och en känsla av att ta hand om något istället för att bara slänga det.

Sashiko och återbruk

Sashiko och återbruk

Den här sidan drivs av Najs of Sweden som specialiserat sig på japanska saker som säljs i webshop och lagershop i Stockholm.

Titta gärna in i webshopen