Umeshu så här gör du

Umeshu så här gör du

Umeshu så här gör du ditt japanska plommonvin, eller likör skulle jag kanske kalla det.

Har du tillgång till ett plommonträd och kan plocka omogna gröna plommon så kan du prova detta, det går relativt snabbt att sätta ihop vinet och sen behöver du tålamod i ca 12 månader innan du kan njuta av det.

Vi tar det från början, den 18 augusti fick jag en påse gröna plommon av grannen på landet.
Jag började med att tvätta dem och så hittade jag några gamla glasburkar som jag också rengjorde ordentligt.

Jag tog 2 dl strösocker och kokade ihop en lag med 2 dl vatten.
Detta blandade jag med vodka, ca 50 cl hittade jag i skåpet
en liten flaska sake (37,5 cl) blandade jag också i.

Fyllde burkarna till hälften med plommon och hällde över blandningen av sockerlag, vodka och sake.

Idag, den 17 maj (grattis Norge) tog jag fram mina burkar som har stått kallt och mörkt hela vintern. Jag förvarade dem i ett gammalt matförråd i en kall källare.

Alla plommon har nu sjunkit till botten och färgen på vätskan har blivit ljust guldfärgad. Och smaken? Den smakade gott, en blandning av lite söt och syrlig på samma gång. Smak av plommonen och en liten antydan av sake.

Umeshu kan du bli serverad på en japansk ryokan, före middaren, som en liten aperitif.

På något sätt ska man också kunna använda plommonen och äta dem. Det återkommer jag till när jag klurat ut hur de ska användas.

Orkar du inte göra egen, eller kanske har du inga plommon. Du kan köpa Umeshu på systembolaget. En liten flaska på 37,5 cl kostar strax under 100-lappen. Här är ett exempel som ska finnas. Och den kan jag köpa bara för att flaskan är snygg.

Umeshu så här gör du

Den här sidan har som syfte att sprida japansk inspiration och det är Najs of Sweden som skriver innehållet. Najs of Sweden är en svensk specialist på japanska saker. Du hittar alla produkter i lagershopen i Stockholm eller i webshopen.