Japanska fluffiga pannkakor

Japanska fluffiga pannkakor

Japanska fluffiga pannkakor är höga och luftiga. Du äter dem gärna med grädde och lite pudrat florsocker eller matchapulver.

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk olja
  • 3 msk mjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • ev 1 tsk socker
  • vispgrädde

Gör så här
Du börjar med att separera ett av äggen, gulan i en skål och vitan i en annan skål.

Vispa äggulan och blanda i mjölk, olja, mjöl, salt och bakpulver.

Japanska fluffiga pannkakor

Ta nu den andra skålen som du har en äggvita i. Knäck även det andra ägget och tillsätt äggvitan så att du nu har två äggvitor i den andra skålen som bör vara av en sort där du kan använda elvisp.

Vispa äggvitorna hårt på full effekt vispa tills det bildas små toppar, se bild.

Japanska fluffiga pannkakor

Blanda försiktigt ner äggviteskummet i den gula smeten. Börja emd 1/3 del, rör försiktigt, tag nästa 1/3 del och upprepa tills du har en fluffig smet.

Värm en stekpanna som du INTE ska ha någon olja/smör i.
Ganska låg temperatur. På en tiogradig skala så är 4 lämpligt.
Har du ett lock till din stekpanna så är det kanon, det hade inte jag och tyckte att det gick bra ändå.
Låt pannan bli varm.

När du bedömer att botten i pannan är varm börjar du lägga i smeten, 4 stycken bör få plats.
Bygg vidare på höjden med smeten och gör detta i omgångar tills smeten i din skål är slut. Se bild

Fluffiga japanska pannkakor

Nu lägger du på locket om du har något. Du låter pannkakorna stanna i pannan i 8-10 minuter. Första gången får du kolla när de börjar bli tillagade i botten.

När det ser ut som att undersidan håller ihop och har fått en ljusbrun stekyta ska du vända dem. Se bild

Japanska fluffiga pannkakor

Du som har lock kan nu hälla några tsk vatten på tomma platser i pannan och lägga på locket så att pannkakorna ångas. Låt pannkakorna steka på den låga värmen till du tycker att de känns klara. 8-10 minuter.

Servera dem nystekta med lätt vispad grädde och eventuellt lite florsocker eller matcha* pulver för att få en ännu mer japansk touch på dem. Försäkra dig om att den du tänker bjuda tycker om matcha smaken som är lite speciell.

Matcha* är japanskt te som mals till ett pulver och används som tedryck och i många olika bakverk och glass.