Japansk cheesecake

Japansk cheesecake

Japansk cheesecake görs på ett fåtal råvaror, kakan gräddas i vattenbad i ugnen. Kakan är fluffig och saftig trots att den är helgräddad. En klick vispad grädde på så blir den kanon.
Kakan är klassisk och det finns förmodligen många varianter av recept. Det här kommer från Japan.

Du behöver:
Smör
300 gr creme cheese
6 ägg
2 dl vispgrädde
En citron
9 msk vetemjöl
5+8 msk strösocker
En kakform med löstagbara kanter
En långpanna till ugnen

Sätt en kastrull vatten på spisen och gör ett vattenbad med en lämplig skål. I den lägger du creme cheese, ca 50 gr smör, 5 msk socker och 2 dl vispgrädde.
Under tiden som det får bli varmt och smälta ihop så sätter du ugnen på 160 grader och stoppar in en långpanna ganska långt ner i ugnen, fyll långpannan med 1,5 cm vatten.
Smörj formen med smör.

I ditt ditt vattenbad på spisen låter du allt smälta ihop till en jämn smet över det varma vattnet.

Creme cheese, grädde och smör smälter ihop i vattenbad

Separera gulor från vitor och vispa i en äggula åt gången i smeten.

Skikta mjölet i en sil så att inga klumpar bildas och vispa ihop din ost-ägg smet med mjölet.

Nu är det dags att riva citronskal och pressa en halv citron i smeten.
Därefter vispas äggvitorna med en elvisp. Tillsätt socker, lite i taget när äggvitorna har börjat bilda ett skum. Totalt ca 9 msk socker (jag tog kanske 4 msk då jag inte tycker om när det blir för sött)
Vispa tills det bildas toppar på äggvitan som också ska vara blank och jämn.

Nu ska du ta ca 1/3 del av den vispade äggvitan och försiktigt blanda ihop med din andra smet.
När det är blandat kan du ta ost-ägg smeten och hälla den i skålen med den vispade äggvitan och blanda om försiktigt till en jämn smet.

Häll upp i din smorda form.

Ställ formen i långpannan med vatten och låt den stå i 1 timme och 25 minuter. Håll koll så att kakan inte blir bränd.
Och fyll på vatten i långpannan vid behov.

När kakan är klar låter du den svalna lite, ta en vass kniv och lossa kakans kant innan du öppnar formen.
Servera uppskuren i bitar med eller utan vispad grädde.
Kakan håller sig saftig ett par dagar om det inte är så att den går åt direkt.