Hur mycket gift är det i våra kläder

Hur mycket gift är det i våra kläder

Hur mycket gift är det i våra kläder

Hur mycket gift är det i våra kläder är en fundering som både jag och många andra ställer sig. 

Huden är människans största organ och vi är insvepta i textilier 24 timmar om dygnet, på dagen i kläder och under natten i sängkläder. Hur mycket vet vi egentligen om vad dessa textilier innehåller och hur de produceras?

Vi vet att det mesta tillverkas i Asien, av ekonomiska skäl så är det billigare att producera där människor inte har samma lönenivåer som vi har i Sverige. Och inte samma syn på miljöaspekter, kanske också av ekonomiska skäl. Ekonomi är en maktfaktor.

Och det är klart att eftersom västvärlden producerar sina konsumtionsvaror i dessa länder så skapas arbetstillfällen för fattiga människor och de får en möjlighet att öka sin levnadsstandard. Och det är väl bra?!

Giftet i kläderna

Bomull som är ett vanligt material (40%) odlas i fattiga länder och är viktigt för dessa länders export, Pakistans odling av bomull står t.ex för 65% av landets export.
Bomullsplantan har en del skadeinsikter som behöver bekämpas. Och det används alltså bekämpningsmedel redan i detta stadie då råvaran ska växa och kunna skördas och förädlas.

Vi har producerat kläder av bomull i 5000 år och efterfrågan har ökat markant de senaste årtionden.
Trots att endast 2,5% av jordens odlingsområden står för bomullsodling så används 25% av all insektsbekämpning just för bomull. Dessa gifter är skadliga för människor som exponeras för giftet fastslår WWF. Dessutom är bomullsplantorna idag genmanipulerade för att växa snabbare, och liksom genmanipulerad mat så vet vi ännu inte vilka effekter detta gör i för människor i en framtid.

Bekämpningsmedel har använts för olika grödor sedan andra världskrigets slut och det utvecklas ständigt nya mer effektiva. Ingen har väl undgått att höra talas om DDT som är förbjudet i Sverige sedan länge. Men… bomull odlas inte i Sverige. Dina kläders bomull kommer förmodligen från något av de storproducerande länderna; Brasilien, Kina, Indien, Uzbekistan, Egypten etc.

Enligt WWF är bekämpningsmedel för insekter som används för bomullsodlingar inte skadliga, de är direkt giftiga. WWF uppskattar att 22.000 bomullsodlare dör varje år och 3 miljoner förgiftas.
70% av all bomull handplockas och det är klart att det är dessa odlare och plockare som exponeras för giftet mest av alla.

Ett till fyra kilo gift går åt till att producera ett kilo kläder

Vattenåtgång vid bomullsodling

Bomull är dessutom en väldigt törstig växt och det tar lång tid för att bomullen ska utvecklas. Det krävs mycket vatten under långtid. Dessutom behöver ogräs runt bomullsplantan tas bort, och du kanske själv kan räkna ut att det används bekämpningsmedel även till detta. Det vatten som krävs behövs till bomullen.

Ett kilo färdig bomull har krävt 7.000 – 29.000 liter vatten, kan jämföras med potatis som kräver 500 liter per färdigt kilo potatis.
70% konstbevattnas och vattnet tas från grundvatten, sjöar och floder.
Aralsjöns kollaps kallas ibland för ”Världens största miljökatastrof” Vatten ur Aralsjön har används till att bevattna bomullsfälten i Uzbekistan. Sjön som försvann och blev en öken. Aralsjön var en gång jordens fjärde största sjö.

Hur mycket gift är det i våra kläder

En mycket liten del av all bomullsprodukton är ekologisk och då används inte bekämningsmedel. Men det tas ingen hänsyn till hur bevattning sker.

I fabrikerna där bomullen blir kläder

Det är inte bara odlingen som kräver gifter, när bomullen kommer till fabriken ska den förberedas för att kunna sy kläder. Dessa processer kräver sina kemikalier; spinnoljor vid spinning, klister vid vävning, tensider vid tvättning, formaldehyd mot skrynkling och så vidare.

I efterberedningen ska det färgas och här används också många giftiga färgämnen som kan innehålla miljögifter i form av tungmetaller som kadmium, bly samt koppar, krom, nickel och zink. Det förekommer också att klor används vid blekning. Processerna kräver stora mängder vatten och energi. Vatten som i vissa fall renas men många gånger släpps rakt ut i floder och sjöar.
Det finns områden där vuxna och barn inte har tillgång till rent vatten.

Är bomull en ren naturprodukt?

Frågan väcker en del tankar hos mig, jag har i alla år tänkt att bomull är en naturprodukt. Jag tror jag byggt detta synsätt på att den har funnits i 5000 år och inte är en produkt som är skapad i modern tid. Men när jag börjat förstå att den moderna tiden och den kommersiella produktionen har påverkat denna naturprodukt till att bli en giftbomb så har jag börjat förstå att mina tankar behöver förändras.

När vi köper en tröja som är tillverkad av bomull så kan i bästa fall butiken/kedjan vi handlar från veta vilken fabrik som tillverkat tröjan och de kan med sitt eget hållbarhetsarbete ha kunskap om arbetsvillkoren i fabriken där tröjan tillverkats. Men vad vet de om förhållanden på åkrar där bomullen växer? Hur många barn är tvingade att hjälpa till att plocka den giftbesprutade bomullen? 

Tänk själv att du köper en tröja för 129 kronor, när vi tagit bort momsen som svenska staten ska ha så är det ca 100 kronor kvar som ska fördelas. Butiken som du köpte den av tar säkert 40% av detta och då har vi 60 kronor kvar som ska fördelas på transport, odlare, väveri, fabrik och alla de människor som är inblandade i produktionen och transporten av din skjorta.

Detta var ett kort inlägg om ett allvarligt problem och det handlar bara om bomull (!) Tänk allt annat vi konsumerar och slår nya julshopping rekord varje år.
Och frågan är om vi verkligen blir lyckligare av all konsumtion?! Klädhandeln minskar i Sverige och det tycker jag är bra.

Vill du lära dig mer så tipsar jag om www.wwf.se eller www.giftfriakläder.se 

Hur mycket gift är det i våra kläder

 

Och så tycker jag att du istället för att handla en ny klädtrasa kan besöka en krog som serverar ekologisk och/eller närodlad mat och får en trevlig upplevelse.
Och vill du köpa handdukar och plädar från en ansvarstagande japansk producent så hittar du det i Najs of Swedens sortiment. https://www.najsofsweden.se/japansk-textil/

Bomullsbilden är från Sveriges konsumenter