Downsizing

Downsizing

Downsizing

Downsizing är bland annat en film där den norske forskaren (Rolf Lassgård) löst ett globalt problem genom att kunna göra människor fysiskt mindre så räcker maten till alla på jordklotet. Om jordens hela befolkning skulle vara 15 cm långa så får fler plats, råvarorna räcker till fler människor etc.

Downsizing är också ett begrepp inom ”downsizing mowement” – en rörelse och gruppering av människor som tröttnat på att äga och sköta om alla sina saker. Att verkligen dra ner på antal ägda saker och prylar.
Alla saker ska dammas, skötas och de ska ha en plats som i dagens samhälle kostar mycket pengar.
Downsizing är både att fysiskt dra ner på antal prylar och yta att förvara alla dessa prylar. Med färre saker blir det mer utrymme till annat.

Behöver vi både TV (ofta mer än en), datorer, surfplattor och musikanläggningar i våra hem idag?
Hur ofta sitter familjen i soffan och tittar på samma program? Här kan vi verkligen rensa bort tror jag.
Har jag min mobil och dator så har jag tillgång till alla media jag behöver.
Och tiden är för länge sedan förbi där välfyllda bokhyllor signalerade en akademisk kunskap.
När den tekniska utvecklingen gör att vi ska hinna med så mycket parallella aktiviteter så skapas en stress som inte är till fördel för alla människor.

Utrymme för frihet

Downsizing kan också ses som minimalistiskt för att istället sätta en mer positiv stämpel på att värdesätta sina ägodelar.
Tänk om det vore så att du verkligen älskade alla saker du äger (!) Och då menar jag inte att köpa fler saker, utan istället rensa ut och bara behålla det som gör mig glad på riktigt.
Det här går iof emot att jobba som lärare för studenter som ska lära sig att öka försäljningen i digitala kanaler.
Men det ger mig också mycket tid att reflektera över den konsumtion som råder. Andra får shoppa hur mycket de vill, jag värdesätter de saker jag har. Det är sällan jag önskar mig något nytt. Och när jag ska köpa något så har jag verkligen värderat om det är något som kommer att tillföra en känsla. På ett sätt handlar det om vilken ålder vi har, men kanske kommer de unga idag att tidigare välja downsizing som väg för att hitta tid och lust att njuta av livet.

Står just nu i ett klassrum där det jobbas med kampanjer för att öka försäljning 🙂