Gyoza

Gyoza eller dumplings

Gyoza så gör du

Gyoza eller dumplings som är en kinesisk maträtt och den äts också i Japan där den kallas Gyoza.

Det finns olika sorters deg till olika dumplings och Gyoza har en deg som består av vatten och vetemjöl.
Just idag när värmen fortfarande är 30 grader och jag befinner mig i skärgården får jag lust att göra något inomhus då SMHI utlovat regn som tyvärr inte kom. Alltså börjar jag göra Gyoza.

Degen

Degen blandar jag ca 4,5 dl vetemjöl och ca 3,5 dl varmt vatten. Degen arbetas ihop så att den blir en seg deg som håller ihop.

Gyoza
Låter den vila under en fuktig handduk i ca 30 minuter medan jag hackar ihop det jag hittar i grönsakslådan i kylen på min ö.
det blev vitkål, rödlök och morot som jag hackar i små bitar. Jag river också i lite ost av italiensk sort.

GyozaGyoza
Detta steker jag i olja och kryddar med peppar, soya och chiliflakes.

Tips om du vill göra detta hemma är att vara lite bekväm och köpa färdig deg i en asiatisk affär och göra några olika innehåll att fylla dem med. Perfekt att samlas kring tillsammans med en drink och vika och göra egna när du bjuder hem de där trevliga människorna som du vet att du kommer ha en kul kväll ihop med. Självklart kan även barn vara med och vika.

Jag gjorde små bollar av min deg och kavlade ut i runda former i storleken ca 8-9 cm. En klick fyllning, ca 1 tsk och vik ihop som du tycker.

Gyoza
Den klassiska dumplingen har veckad övre kant. Men det är inte så viktigt. Se bara till att det nyper ihop så att fyllningen håller sig i degknytet.

Gyoza

Jag värmer lite olja och steker dessa så att undersidan blir gyllenbrun och därefter häller jag på lite vatten och låter dem ångkoka under lock i några minuter.

Äts med en god soyabaserad sås som du doppar dem i och tar i en mumsbit. Gott!!

Det finns också färdiga djupfrysta dumplings att köpa. Men att göra egen fyllning får ju fördelen att du kan blanda i de smaker du själv gillar. Det kan vara ingefära, koriander, chili, räkor, kyckling eller som jag gjorde helt vegetariska.
Hemma skulle jag nog välja att köpa färdig deg eftersom just det momentet inte tillhör min favorit 🙂