Shinto

Shinto, fotboll och renlighet

Shinto

Shinto, fotboll och renlighet hänger ihop. Vi har sett bilder hur de japanska supportrar som var på plats under VM i Ryssland har stannat efter matchen och städat läktaren från skräp istället för att springa vidare och fira vinsten. Vi har också sett bilder i olika media hur de lämnade sitt omklädningsrum kliniskt rent efter förlusten mot Belgien i åttondelsfinalen.

Den här renligheten är också något som besökare i Japan upptäcker på sin resa. Det är skinande rent överallt.

Jag tror att det hänger ihop med Shintoismen som majoriteten av Japans befolkning tillhör. Shintoism och Buddism är en typ av religion, beroende på hur vi definierar religion. Många japaner är både buddister och shinto.

Shinto är den tro som jag tycker är mest spännande. Shinto har ingen gud, istället finns det 8 miljoner ”naturandar” eller Kami som anses finnas på många platser. Det är en komplex tro och Kami finns i naturen och i sjöar. Ett andeväsen som är en slags kraft och energi i naturen. Vissa platser har mer Kami än andra och ett sådan är japans kända berg ”Fuji” där det anses finnas mycket Kami.

Shinto handlar mycket om renlighet och det finns många riter som praktiseras. En stor vördnad finns för naturen.

Torii

Shinto

Torri är en ”portal” som finns vid ingången till Shintohelgedomar och fungerar så att de påminner dig om att rening bör ske. Den anses också hålla inflytande av onda andar borta. Traditionellt är de tillverkade av trä men i modern tid kan de också vara gjorda av betong eller stål.
Och kanske är det så att varje gång en japan kliver igenom en större portal vid t.ex. ingången till en sportarena så finns tanken om renlighet på plats?!