Konmari

Konmari

Konmari

Konmari är en metod uppkallad efter den japanska organisationskonsulten Marie Kondo, en metod som bygger på det japanska sättet att skapa ren och minimalistisk livsstil. Det handlar om att omge sig av saker du verkligen tycker om.

Minimalism är egentligen att leva med ett fåtal saker och Konmari metoden är inte en ren minimalistisk metod då den förespråkar att du ska ha saker som du älskar, även om det är många saker, så är Konmari ett sätt att hålla ordning på dessa kära ägodelar.

Marie skriver också böcker i ämnet och det har uppmärksammats även i Sverige, där det i vissa fall beskrivits som en filosofi vilket blir lite väl överdrivet tycker jag.

Det finns flera olika japanska metoder för att rensa i sina hem och sina vanor. T.ex. Tsundoku som är att samla på sig böcker som jag tror att jag ska läsa, kanske för att jag i någon stund verkligen ville det. Dessa böcker ligger sedan i en hög, står i en bokhylla eller ligger på ett bord för att påminna mig och skapa dåligt samvete att jag ”borde”

I vår ngt äldre kultur och i vissa hem möblerar vi fortfarande efter äldre värderingar att ett beläst hem är något bättre. Ett akademiskt hem har många rader med bokhyllor och böcker. Idag vet vi kanske att ett hem med kärlek betyder mer och skapar barn som får tillgång till sina känslor.
Tsunduko handlar om att samla alla böcker i hela hemmet och välja, göra sig av med de du inte valt att prioritera. För hur viktiga var de egentligen?

Konmari är ngt motsvarande och kan handla om allt i hemmet. Kläder t.ex. vi handlar 12 kilo kläder per person och år i Sverige och för något år sedan var siffran 8 kilo (!)…..var ska det sluta?

Konmari för kläder handlar om att vika sina kläder på ett sätt så att du överskådligt ser vad du har. Dessutom kan du placera dem i olika rader, när det är tvättat placerar du det t.ex. längst fram. Det som ligger i bakkant kanske du inte tycker så mycket om och då kan du kanske lika gärna lämna bort det.
Det handlar nog inte så mycket om städning utan mer om ett tankesätt och att downsiza en aning. En mental övning.

Här får du en japansk instruktion hur du ska vika dina kläder Film youtube Konmari