Saft av syrenblommor
Saft av syrenblommor är ungefär som flädersaft. Den korta tid som Syrenen blommar och det brukar vara mååånga blomklasar på en buske/träd.
Mitt liv har ett stort fokus på att samla på många bra stunder. Och att kunna bevara ett minne av försommar och njuta länge av ingår i den kategorin
Jag gjorde en sats som jag kommer att använda till sommardrinkar på landet när den sena eftermiddagen bjuder in till att lugnt sitta i solen, titta ut över vattnet, båtlivet och känna mig nöjd efter dagens pyssel.
Lätt som en plätt!
Plocka 20-30 klasar med blommor, rensa dem från de grövsta kvistarna och blad som du fick med när du plockade.
Låt blommorna ligga på en vit handduk/tygbit så att eventuella småkryp lämnar blommorna och istället flyttar till tyget.
Skiva 1-2 ekologiska citroner.
Varva blommor och citroner i en stor kastull/kärl.
Koka upp 1 – 1,5 liter vatten till den här mängden blommor.
Tillsätt ca 25 gram citronsyra i vattnet.
Häll över dina blommor och förvara kallt/svalt i 2-3 dagar. (jag ställde allt i kylen)
Sila bort blommor och citroner och samla upp saften i en kastrull.
Använd en silduk eller handduk och kläm ut så mycket saft som möjligt.
Kastrullen på spisen med ca 800 gr socker, koka upp och rör om tills allt socker har löst sig.
Häll upp på rengjorda glasflaskor.
Blanda din saft med vatten på vanligt sätt till den smak du gillar.
Isbitar, en skvätt vodka syrensaft och någon form av bubbel kommer det bli i mina sommardrinkar.
Klart!