tonkatsu recept

Tonkatsu, friterad fläskkotlett

Tonkatsu

Tonkatsu är japansk streetfood med friterad fläskkotlett som är skivad och äts tillsammans med den goda såsen som jag tycker fungerar till sommarens grillmat ocksp. Riven vitkål är ett gott tillbehör till denna rätt.
Räkna ca 100 gr kött per person.
Nedan mått är angivna för 4 personer. Och några bilder som kanske förtydligar.

Det här behöver du: 

  • Benfri fläskkotlett
  • ca 1,5 dl Panko ströbröd
  • 1 – 1,5 dl vetemjöl
  • ägg 2 st
  • Koriander
  • Majsolja att fritera i
  • En bit spetskål
  • Majonäs 1-2 dl
  • Spiracha sås 1 tsk
  • Yuzu juice (viktig) 1 tsk
  • Japansk soya 2 tsk
  • en digital köttermometer

Så här gör du: 

  • Häll upp oljan i en kastrull modell lite större och se till att ha ett stort lock till hands om oljan skulle ta eld.
  • Doppa ner termometer och ställ in på 180 grader, sätt på spisplattan och håll koll på temperaturen.
  • Häll upp 1 dl mjöl på en tallrik, smaksätt med 2 msk hackad koriander (kan uteslutas) samt salt och peppar.
  • Häll upp panko på en tallrik.
  • Vispa samman 2 ägg i en skålad tallrik
  • Banka ut fläskkotletten och dela på mitten om de är stora
  • Hyvla vitkålen med osthyvel eller en julienne skalare. Det ska bli smala strimlor.
  • Häll upp en skål med iskallt vatten, lägg i isbitar om du har. Lägg den strimlade vitkålen i vattnet så kommer den att vara sådär knaprig och god när du ska äta.
  • Håll koll på temperaturen på oljan…..

Sås

  • Tag ca 1,5 dl majonäs och 0,5-1 tsk spiracha hot (smaka dig fram)
  • 1 tsk yuzu juice (var försiktig då den sätter mycket smak) smaka dig fram
  • 2 tsk japansk soya

Fritering

  • När det är dags att fritera vid 180 grader ska du ta fläskkotlett och vända i mjöl, ägg och sist panko innan du lägger det i den varma oljan i några minuter.
  • Jag använder en mattång i stål och tycker det fungerar bra. Men en hålslev i stål är kanske ännu bättre.
  • Det fräser och bubblar ordentligt nu, står kvar vid spisen och ha kontroll på det du gör. Repetera med de övriga kotlettbitarna.
  • Lägg de friterade bitarna vila och efterkoka en aning innan de skivas upp i skivor och serveras direkt.