Japanska Pocky pinnar att göra själv

Pocky (ポッキー) är ett japanskt godis/tilltugg på kexpinnar, doppade i olika smaker. Detta godis har blivit mycket populärt och finns nu även att köpa på olika restauranger och affärer i Sverige.
En smal kexliknande pinne som smaksätts på olika sätt. Det räknas nog mest som godis men när du gör dem själv tycker jag de passar bra till en vanlig svensk “fika” också.

Du behöver för ca 30 pinnar: 

  • 150 gr vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • en nypa salt
  • ca 6 msk mjölk 
  • Blockchoklad att smälta
  • 50 gr Smör
  • Coccosflingor och hackade hasselnötter eller vad du vill smaksätta dem med. 

Så här gör du pinnarna, se också bilder nedan:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en matberedare om du har det. (mjöl, socker och salt)
  2. Väg upp 50 gr smör och tärna det i bitar.
  3. Lägg smörtärningar i mjölblandningen i din matberedare och kör några varv tills smöret blandat sig med mjölet till en grynig massa.
  4. Medan matberedaren går så häller du sakta i mjölken tills det bildas en deg som kan lyftas upp som en boll.
  5. Forma degen och lägg i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.
  6. Knåda ut en rulle som du plattar till något på mjölat underlag.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Kavla till en rektangel som är ca 0,5 cm tjock.
  9. Skär sidorna så att du har en knivskarp rektangel som är ca 12 cm hög.
  10. Skär stavar med vass kniv, 0,5 cm breda så att de bildar en lång smal degbit.
  11. Placera de skurna bitarna på bakplåtspapper på en vanlig ugnsplåt.
  12. Plåten ska vara i ugnen i 15 minuter.
  13. Tag ut och låt pinnarna svalna.
  14. Smält choklad enligt förpackningens anvisning. Jag använder blockchoklad, 100 gr till satser ovan. 50 gr smör som smälter ihop med chokladen över ett vattenbad.
  15. Jag tar en träspade och tar upp smält choklad som jag sedan “rullar” pinnen i (se bild) Eftersom en bit av kexet ska vara utan choklad så finns det ett naturligt sätt att hålla den.
  16. Innan chokladen hunnit stelna strör jag cocosflingor eller hackade hasselnötter runt om hela pinnen.
  17. Förvara i kylen så länge de räcker, går åt ganska snabbt…

Lycka till!