odla ärtskott

Odla ärtskott

Odla ärtskott är enkelt, snyggt och gott. Vilken bra kombo det är att fixa något som är billigt och gott, snyggt och dekorativt i köksfönstret.

Köp vanliga gula torra ärtor i mataffären. Finns ofta bland gryner och torra varor. En pappersförpackning. Det finns ekologiska.

Blötlägg en handfull i en skål eller burk som rymmer 5 gånger så mycket vatten. Alltså 1 del ärtor och 5 delar vatten.

Låt dem stå över en natt eller ett dygn tills de svält. Skölj ärtorna och lägg tillbaka (utan vatten) i burken.
Låt de ligga i burken några dagar, skölj dem en gång om dagen. VIssa av ärtorna har i detta läge redan börjat gro.

Nu är det dags att plantera. Tag en skål eller vad du vill odla i, fyll med jord (räcker med några cm) lägg dit ärtorna jämnt fördelade och strö sedan ett tunt jordlager över. Ställ skålen i fönstret och se till att jorden hålls fuktig. En blomspruta är bra, eller droppa vatten över jorden. För att behålla fukten kan du lägga plast över, se till att göra små hål i plasten. Jag brukar ta gladpack.

Efter några dagar ser du skotten växa upp och du kan skörda skotten när de kommit upp ca 8 cm. Fortsätt skörda tills det inte kommer mer.

Jag tycker att det är supergott på mackan med kaviar eller ost.
Andra tips om easy living får du om du följer mig på instagram 

Lycka till!