Japanskt matcha te i rawbollar

Japanskt matcha te i rawbollar

Japanskt matcha te i rawbollar och matchalatte har blivit trend. Matchate innehåller en hög andel antioxidanter i form av polyfenoler, och anses därför vara hälsosamt och har effekter som gör att de som dricker det känner sig piggare, friskare och har lättare att hålla vikten. Polyfenoler har kunnat påvisa ett sänkt blodtryck.

Varför känner du dig piggare av matcha?

Eftersom matcha i sin malda form innehåller 3 gånger så mycket koffein som vanligt te som bryggs av tebladen så är det självklart så att effekten av koffein blir starkare. Och jämför du med att dricka 3 koppar kaffe för samma mängd koffein så har matcha tack vara det lugnande ämnet l-theanin en icke ”aggressiv” effekt som för mycket kaffe kan ge. Matcha innehåller 4% koffein.

De spröda tebladen plockas och mals ner till ett pulver som är illgrönt och när du dricker det så får du alltså i dig hela bladen till skillnad från te som bryggs med torkade blad som det varma vattnet får sin smak från. Tebladen slänger du efter en bryggning och du får i dig en mycket mindre andel av allt det nyttiga.

Matchabollar

Det är vanligt att tillsätta matchapulvret i olika bakverk och när du vant dig vid smaken och tycker om den så uppskattar du kanske gröna matchabollar?
Precis som du gör andra havrebollar så blandar du ihop dessa saker och rullar bollar. De blir dessutom väldigt snygga med sin gröna färg.

Ingredienser för 25-30 stycken

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl kokos
  • 4 msk kokosolja
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 tsk matcha, grönt tepulver som finns i asiatiska livsmedelsbutiker

Att rulla i:
cirka 1 1⁄2 dl kokos
ca 1 tsk matcha. Blanda ihop alla ingredienser.
Häll kokos och matchapulver i en påse och blanda. Häll ut i en skål och rulla dina bollar i den gröna kokosblandningen. Förvara i kylen.

Matchalatte

Japanskt matcha te i rawbollar

För en kopp behöver du:

  • 1 dl vatten
  • 1 tsk machapulver
  • eventuellt honung
  • 2 dl havremjölk (Oatly i kaffe)

Koka upp vatten, häll upp i en kopp, vispa i matchapulver och söta eventuellt med honung.
Sjud havremjölken och vispa kraftigt under tiden. Häll på mjölken och skummet. Strö över lite matchapulver.

Några saker som är bra att känna till

När du köper matchapulver så säkerställ att det är tillverkat i Japan eftersom du också får i dig en del bly som teplantan tagit upp från jorden där den odlas. Du får alltså i dig en aning bly när du dricker alla former av te. Och om du köper matcha te som odlats i Kina så kommer blyhalten vara högre. Men som allt annat som är Japanskt så vill vi ju att det är tillverkat i Japan och inte något massproducerat från Kina som ofta sänker både kvalitet och pris.

Eftersom det alltid finns spår av bly i te så ska du inte dricka mer än EN kopp matchate per dag. Och det är ju bra eftersom en bra kvalitet på japansk matcha också har ett högre pris.

Självklart serverar du dina matchabollar och dricker ditt matcha te på japanskt porslin som du hittar hos oss, klicka på länken.

Vi säljer inte matcha te, här hänvisar jag istället till Yuko Ono Stockholm som har en djup kunskap och samarbetar med lokala japanska teordlare.