Japansinspirerad Chutney

Japansinspirerad Chutney

Japansinspirerad Chutney med äpple och yuzu juice, så här gör du och vad det passar till.

Yuzu juice är en pressad juice av yuzu frukten som är en östasiatisk frukt som har en smak som närmast kan beskrivas som en blandning av mandarin och citron tycker jag. Kanske mandarin och grapefrukt. Du hittar Yuzu juicen i större livsmedelsbutiker. Den kan med fördel också användas som krydda i en sås t.ex. det tillsätter en mustig syra. Den passar utmärkt att blanda med lite majonäs tillsammans med chili för att få en god grillsås till sommarsäsongen.

Ingredienser

Du behöver tre ingredienser, äpplen, yuzu juice och strösocker. Yusu juicen hittar du i de större livsmedelsbutikerna. På bilden ser du hur den ser ut.

Japansinspirerad Chutney

Skala äpplen och och skär dem i mindre bitar, ca 1-2 cm stora. Lägg dem i en kastrull tillsammans med ca en halv deciliter strösocker för två äpplen.
Jag tar 1-2 msk vatten i botten för att det ska börja koka utan att brännas vid i botten. Låt det koka på medelhög värme på spisen tills dina äppelbitar är mjuka.

När det har kokat i ca 20-30 minuter börjar äppelbitarna bli mjuka. Mosa dem med hjälp av en potatisstöt eller annat köksredskap så att de delar sig. Nu är det dags att smaksätta med din yuzu juice. Tänk på att den är ganska karaktäristisk i sin smak och smaka dig därför fram. Jag tar ca 1,5 msk och tycker att det blir lagom.

Japansinspirerad Chutney

Jag häller också i en gnutta chiliflakes eftersom jag gillar att det blir lite sting i smaken. Inte så mycket att det smakar chili. Det får du prova dig fram till.

Japansinspirerad Chutney passar till:

Kanske är det den här du kokar ihop och har med dig som en present när du är bortbjuden? Lägg den i en snygg burk och ta med när du är bortbjuden. Det kommer bli succé tror jag. Här hittar du en snygg burk att lägga den i. Självklart bör den serveras i en japansk burk! Och självklart säger du att det är din egen Chutney! Säg inte att du hittat receptet här 😉

Annars serverar du den med en bit brieost på ett kex. Lägg den i en snygg burk och plocka fram ur kylskåpet till frukost eller fika stunden.

Chutneyn är också god tillsammans med lite kesella, vaniljsmak, och några bär och lite hasselnötskross.

Japanska saker kan du köpa i webshopen hos Najs of Sweden