Black friday eller en svensk skyltsöndag?!

Black friday eller en svensk skyltsöndag?!

Black friday eller en svensk skyltsöndag?!

Black friday eller en svensk skyltsöndag?! Vad var det för fel på vår egen tradition med skyltsöndag?
I USA har de just idag Thanksgiving, en helg då ”alla” är lediga. I USA firar de efter religiösa förtecken och firandet kan härledas till England och 1600-talet.
Det är en nationell högtid då familjen samlas och de äter av tradition bl.a. kalkon. Dagen instiftades som helgdag av president Lincoln 1863.
De är lediga i fyra dagar och åker hem till familjen för att umgås.

Och det är just idag, den 28 november som är Thanksgiving. Kalkonen ska helstekas och pumpapajen ska gräddas.

Vad har detta med Black friday att göra?

Jo, det finns en tydlig koppling. Eftersom folk var lediga och i många fall hade rest hem till föräldrar och släkt så ville handlarna få igång julhandeln. Alltså bestämde man att locka ut folket på denna lediga dag, de skapade erbjudanden för just den här fredagen i slutet av november. Och precis som syftet var så tog folk tillfället att ta en tur till shoppingdistrikt för att göra några julklappsfynd. Om ordet black kommer från att handlarnas siffror blev svarta (ist. röda då ingen var ute och handlade) eller om staden blev full av folk råder det olika meningar om.

När nu Sverige ska efterlikna detta så blir det precis så galet som det ibland blir. Vi har inte någon helg och vi äter inte kalkon. Och vi startar alla möjliga kampanjer; Black week, black month, black, black och en och annan white monday från de som anser att allt har gått över styr.

Vad är det för fel på en svensk skyltsöndag?

Varför kunde vi inte bara göra samma sak, med samma syfte att få igång julhandel. Vi har under lång tid haft skyltsöndag i Sverige, sedan slutet av 1800-talet. Vi firar advent och i Stockholm tar sig barnfamiljer till NK och tittar på julskyltningen i de stora fönstren. För övrigt en av få skyltningar som ger någon form av kundupplevelse.

Är det e-handeln och jakten på att få lönsamhet som gör att detta spårar ur så galet? Samtidigt sitter Greta Thunberg på en båt över Atlanten och hoppas komma fram till Klimatmötet i Madrid i tid.
Hur tänker vi konsumenter, kommer vi att slå de redord som förutspås av företagen runt e-handeln. Tidningar spekulerar och Postnord tar in alla tillgängliga medarbetare och inhyrd personal de kan hitta.

Green friday – höjer priserna med 100%

Motståndet finns där också, tydligast tycker jag att Haglöfs är då de stänger sin e-handel under fredagen och dessutom höjer de samtliga priser i butikerna med 100%. Om någon handlar kommer de 100% skänkas till Naturskyddsföreningen.

Suffragetterna….

Jo det finns en historia om att Black Friday kommer från England och den svarta fredagen den 18 november 1910 då 300 suffragetter demonstrerade utanför parlamentet då ett försök till att ge kvinnor rösträtt misslyckades.
En suffragett (kommer från latinets suffragium vilket betyder röst vid val)
Suffraggeterna var ett icke officiellt namn för rörelsen kring kvinnors rösträtt.

1928 fick kvinnor som var fyllda 21 år i England rösträtt

Det finns säkert många svarta fredagar i världens alla hörn. Fredagen den 13 borde också ha varit väldigt svart…..
Men jag är ganska övertygad om att den rabatthysteri som jag syftar till hör hemma i USA med familjehelgen Thanksgiving.

Läs mer