Gamla hus

Om gamla hus kunde prata

Gamla hus finns det gott om i både Sverige och andra delar av välden. Tänk hur mycket som har utspelats i dessa hus, glädje och sorg. Att sitta ner och bara titta på väggar och slitna golv och tänka vem som gått där innan jag gjorde det. Hur levde de människorna, vilka intressen och drivkrafter hade de?
Jag har den osannolika lyckan av att äga ett litet hus på en bilfri ö i Stockholms mellersta skärgård. Hit släpar vi allt som behövs. Eftersom affär saknas så ska både mat, färg, brädor, blomjord och annat släpas ut. Att huset sen ligger 92 trappsteg upp är ju en glädje när solen skiner, grillen är igång och vinet fyller det slitna Orreforsglaset. Men under själva släpandet är det inte någon glädje..

När fastigheter byter ägare så brukar det hända något med husen, nya personer ska sätta sin prägel på det.
Vi är många svenskar som gillar att snickra, måla och göra om. Så även jag. 3 hus har blivit 7 (!)
I söndags stannade jag upp och tittade på ett gammalt slitet fönster. I vanliga fall brukar jag se och konstatera att det behöver skrapas och målas om.

Men den här dagen tänkte jag istället på vem är de personer som har satt i fönstret för 100 år sedan, och vem har stått vid köksbänken och tittat ut genom detta fönster. Vad tillagade denne någon för mat. En vedspis står strax intill, och där stod förmodligen både kärl för varmvatten och kanske något ätbart.

Det vore spännande att få höra husets egen berättelse om vad som hänt där.

I vår butik säljer vi saker som är tillverkade enligt hantverksmässiga traditioner och av material som tål att användas, och ärvas.
www.najsofsweden.se